عنوان: چشمه در بستر (تحلیلی از زمان‌شناسی حضرت زهرا(س))
موضوع: سیره حضرت فاطمه(س) / ویژگی‌های دوران حضرت فاطمه(س) / فضایل حضرت فاطمه(س)
زبان: فارسی
قطع: وزیری
تیراژ: 3000
نویسنده: سید مسعود آقایی
ناشر: موسسه فرهنگی و انتشاراتی حضور
محل چاپ: تهران
سال چاپ: 1374
نوبت چاپ: 1
تعداد صفحات: 468 صفحه

معرفی کتاب:

در این اثر به این امر اعتراف شده است که ما درباره زهرا(س) بیشتر به توصیف پرداخته‌ایم، ولی آنچه نیاز نسل معاصر ماست، تبیین است، نه توصیف، تطبیق است نه توجیه.
عمق نگاه زهرا(س) و پیچیدگی برخوردش دریایی است بیکران، کوهی است به بلندای تاریخ، هر چه به قله‌اش نزدیک‌تر شوی، چشم‌انداز بیشتری می‌بینی؛ در حالی که بیش از یک سویش را ندیده‌ای. پیچش گا‌م‌های زهرا(س) چنان منشوری است که ابعادش به عدد زاویه دیدها و حوادث روزهاست...نویسنده درباره هدف خود می‌نویسد: من می‌خواهم از این بیکران بلند بی‌نهایت، سطری بنویسم، آیا توانی هست؟ من می‌خواهم به عشق نوشیدن قطره‌ای از جام ولایش و برگرفتن نمی از یم وجودش جلوه‌ای از جلوات و شمه‌ای از ملکاتش را بنگارم... چگونه می‌شود آن را که خورشید در تابوت او غروب کرد و ملائک به عشق دیدار او به سجده در افتادند تحلیل کرد؟... چگونه می‌شود آن را که در درنگ کوتاهش به کوتاهی فرود شتابان فواره تا خاک، تمامی بار امانت خود را گذارد و رفت، به تحلیل نشست؟... من از دیرباز مشتاق قدم زدن در این وادی بودم، اما هر بار اشک‌ها راه را می‌بست تا این بار که در روز تولد زهرا(س) بر سر این راه با خون دل سری کشیدم و به عشق تولد دوباره خودم، قلمم به سراغم آمد.
نویسنده افزون بر تصویر کشیدن شرایط دوران زندگی حضرت زهرا(س)، برخی از اقدام‌ها و گام‌های بلند آن حضرت به همراه ابعاد گوناگون ویژگی‌های این اسوه بزرگ الهی را تبیین می‌کند.
مطالب کتاب با عنوان های زیر تدوین شده است:
پیش گفتارمتن (تصویر صحنه، زهرا(س) و زمان شناسی، گام‌های زهرا(س))
شرح: در این بخش حدود 74 موضوع به شرح زیر آمده است:
1. اوضاع مدینه: حیرت و نگرانی، کمبود یاران توان‌مند و مخلص، نظام قبیلگی، کینه به دل داشتن از علی(ع)، نوپا بودن اسلام، باند نفاق، 2. ترور ناکام، 3. انکار رحلت رسول(ص)، 4. زمینه‌چینی‌ها و اقدام‌های رسول(ص) برای جانشینی علی(ع) ، 5. چرا انصار در سقیفه گرد آمدند؟، 6. تغییر نقشه، 7. سخنرانی ابوبکر در سقیفه، 8. حیله، 9. کودتا، 10. میاندار، 11. اولین نفر، 12. سلمان(ره) و سقیفه، 13. اقدام‌های کودتاگران: نظامی، توده، مخالفین (تطمیع، تهدید، حصر، تزویر و دروغ، ترور و کشتار)، 14. خلفا و علی(ع)، 15. همراهی قرآن و عترت، 16. سفارش‌ها و تجلیل‌های رسول خدا(ص) از زهرا(س)، 17. گام‌های زهرا(س)، 18. اِسرا (دعوت‌های شبانه) ، 19. بیعت عقبه، 20. غدیر، 21. حدیث منزلت، 22. مباهله، 23. سدّ ابواب، 24. حدیث ثقلین، 25. علی(ع) در روایات اهل سنت، 26. چلچراغ، 27. حض، 28. فدک9، 29. سکوت، 30. انذار، 31. اذان، 32. سرشک، 33. سایبان، 34. اقرار، 35. وصیت، 36. آیه، 37. تسلیت، 38. تکیه‌گاه، 39. علم زهرا(س)، 40. ایمان زهرا(س)، 41. عبادت‌های زهرا(س)، 42. زهد زهرا(س)، 43. ورع زهرا(س)، 44. اخلاص زهرا(س)، 45. عصمت زهرا(س)، 46. آیات نازله در شأن زهرا(س)، 47. سوره‌های نازله در شأن زهرا(س)، 48. زهرا(س) و رسول اکرم(ص)، 49. زهرا(س) و مادر، 50. زهرا(س) و علی(ع)، 51. زهرا(س) و فرزندانش، 52. انفاق زهرا(س)، 53. ایثار زهرا(س)، 54. کرامات زهرا(س)، 55. انصاف زهرا(س)، 56. پوشیدگی زهرا(س)، 57. اشتیاق زهرا(س) به شهادت، 58.‌ راست گویی زهرا(س)، 59.‌ خشیت زهرا(س)، 60. سازندگی و تربیت زهرا(س): فضه، ام ایمن، اسماء، 61. شفاعت زهرا(س)، 62. رضای زهرا(س)، 63. ادب زهرا(س)، 64. مُصحَف زهرا(س)، 65. شکوه‌های زهرا(س)، 66. خطبه‌های زهرا(س): سخنرانی در میان اجتماع مردم، سخنرانی در مسجد مدینه، 67. مواعظ زهرا(س)، 68. احادیث زهرا(س)، 69. اشعار زهرا(س)، 70. دعاهای زهرا(س)، 71. مجاهدت‌های زهرا(س)، 72. وفای زهرا(س)، 73. ولای زهرا(س)، 74. توسل به ساحت قدس زهرا(س)
بخش پایانی، ویژه ضمایم سه گانه‌ است:
ضمیمه اول: حور در آتش: (هجوم، تهدید، احراق، مضروبه (برای باز پس گرفتن فدک، برای دفاع از علی(ع) و...) سقط، مقتوله شهیده
ضمیمه دوم: دعا: (حقیقت، ضرورت، گونه‌ها، زمینه‌ها، آداب، موانع، آثار، روش بهره بردن)
ضمیمه سوم: توسل: (مفهوم، ضرورت، زمینه، آثار، دلایل (آیات، احادیث اهل سنت، شیعه ، سیره مسلمین، وقوع))
تذکر: در کتاب به جز فهرست مطالب در صفحات اول و فهرست منابع در پایان، فهرست دیگری به چشم نمی‌خورد.
منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir